Cartea Anului 2012, „Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste”, de Andrei Pleşu


„Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste”, una dintre cele mai aşteptate cărţi ale anului, lansată chiar luna aceasta, a primit din partea Uniunii Scriitorilor din România premiul Cartea Anului 2012. Juriul format din Nicolae Manolescu, Gabriel Chifu, Cosmin Ciotloş, Sorin Lavric, Simona Vasilache şi Mihai Zamfir i-a acordat distincţia şi premiul de 10.000 de lei lui Andrei Pleşu, motivându-şi decizia astfel: „este o carte cu totul ieşită din comun.”

În cursa pentru premiu au mai intrat Marius Chivu, Mircea Mihăieş, Dan C. Mihăilescu, Nicolae Prelipceanu, Vlad Zografi, traducătorii Şerban Foarţă, Mircea Ivănescu, Sorin Mărculescu, Adriana-Carmen Racoviţă şi George Ardeleanu, pentru o ediţie critică. Iar câştigătorul s-a declarat flatat că s-a numărat printre ei pe lista nominalizaţilor.„Mulţi chemaţi, puţini aleşi. Aici sunt mulţi aleşi şi unul singur, întâmplător, e chemat să ia premiul”, a declarat Pleşu, adăugând că în această situaţie „alegerea e mai importantă decât chemarea unică, pentru că cei aleşi au un calibru, o calitate, o anvergură care face ca cel chemat să fie puţin invidios că a ieşit din rândul lor.”

Preşedintele juriului, Nicolae Manolescu, a descris volumul drept o carte „pe care o poate citi oricine”, cu nişte comentarii foarte interesante, bazate pe o bibliografie înspăimântătoare. E un eseu despre parabolele din cele patru evanghelii, despre poveştile spuse de Iisus în efortul de a-i familiariza pe cei din jur cu împărăţia sa.

Anul trecut premiul a fost câştigat de Marta Petreu pentru „Acasă, pe Câmpia Armaghedonului”, care i-a urmat lui Ion Vianu cu „Amor intellectualis” şi Varujan Vosganian” pentru „Cartea şoaptelor”. În anii trecuţi distincţia  a mai mers la Gabriel Liiceanu, cu „Uşa interzisă”, Monica Lovinescu, pentru „Jurnal III”, colectivul de traducători coordonat de Cristian Bădiliţă pentru traducerea primelor două volume din „Septuaginta”, Florina Ilis, pentru „Cruciada copiilor”, Andrei Cornea cu al său „Când Socrate nu are dreptate. În 2006 Florin Ţurcanu a câştigat pentru volumul „Mircea Eliade. Prizonierul istoriei”, în timp ce un an mai târziu Mircea Cărtărescu obţinea premiul pentru „Orbitor”, volumul III. Eugen Negrici a primit şi el premiul în 2008 pentru volumul „Iluziile literaturii române”.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Iuliana Condrea

CABINET INDIVIDUAL DE PSIHOLOGIE

Everything But The Music

The classics for those who like their music great and their sense of decency...not that much.

Books Around The Table

A potluck of ideas from five children's book authors and illustrators

despresunfood

Gateste sanatos cu Sun Food!

Minunile din gradina mea

Despre familia mea,copiii mei,gradina mea.......despre ceea ce ma face fericita

innovadbaby

Informatii utile pentru parinti in vederea alegerii si utilizarii corecte a articolelor pentru copii

Teatrul Masca Blog

un teatru altfel

%d blogeri au apreciat asta: